besplatne

MINISTARSTVO UVERAVA: Besplatni udžbenici stižu na vreme

Besplatne udžbenike dobiće oko 84.000 đaka i oni stižu u osnovne škole do početka školske godine. Tako tvrde u Ministarstvu prosvete.

Postupak javne nabavke besplatnih udžbenika biće sproveden oko 15. avgusta.

Slavica Jašić iz Sektora za predškolsko i osnovno obrazovanje kaže da nabavka teče ustaljenom dinamikom. Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 84.000 đaka. Sličan broj očekuju i ove godine.

Pravo da o trošku države dobiju besplatne komplete imaju:

  • učenici iz socijalno ugroženih porodica, odnosno porodice koji su primaoci socijalne pomoći,
  • učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom (koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje ostvaruju po individualno obrazovnom planu i imaju potrebu za prilagođavanjem – Brajevo pismo, uvećan font i
  • porodice sa troje i više dece, ali je neophodno da deca budu u sistemu školovanja u Srbiji.

– Projekat nabavke besplatnih udžbenika realizuje se duži niz godina. Sam proces otvaranja javne nabavke očekujemo oko 15. avgusta. Do ovog momenta prikupili smo podatke od škola o potrebama za standardne udžbenike, ali i za prilagođene udžbenike – kaže Jašić.

Učenici mlađih razreda osnovne škole dobiće besplatne udžbeničke komplete za matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas i strani jezik. U starijim razredima predviđeni su udžbenički kompleti za matematiku, srpski ili maternji, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

18 komentara

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.