besplatni udžbenici

TREĆE DETE – BESPLATNI UDŽBENICI SAMO AKO JOŠ DVOJE DECE IDE U ŠKOLU

Besplatni udžbenici trebalo bi da budu obezbeđeni za treće i svako naredno dete u porodici, ako barem još dvoje dece iz te porodice ima status učenika, odnosno studenta.

Dakle, da bi treće i svako naredno dete dobilo besplatne udžbenike, starija braća i sestre moraju da budu redovni učenici ili studenti u Srbiji.

To za portal Ranac.rs objašnjavaju u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Više roditelja javilo nam sa pitanjem da li će treće i četvrto dete dobiti besplatne knjige, ako su prva dva deteta već završila školu.

– Dvoje dece mora da ima status učenika ili studenta da bi ostala deca imala pravo na besplatne udžbenike – kaže za Ranac.rs savetnica ministra prosvete za medije Tanja Krstonijević.

Rok za prijavljivanje za dodelu besplatnih udžbenika za narednu školsku godinu u osnovnim školama ističe 15. aprila, a škole potom imaju rok do 25. aprila da podatke unesu u informacioni sistem “Dositej”.

Besplatni udžbenici namenjeni su i osnovcima iz materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći). Dobiće ih i đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu (IOP), kao i treće ili svako naredno rođeno dete koje je u sistemu školovanja.

Koja je dokumentacija potrebna da biste dokazali da ispunjavate uslove da vaše dete dobije besplatne udžbenike, kao i iz kojih predmeta će dobiti besplatne udžbenike, pogledajte OVDE.

Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 126.000 učenika. Ove godine će, međutim, taj broj najverovatnije bitiveći, jer se povećava broj kategorija dece sa pravom na besplatne knjige. Uprkos tome, Ministarstvo je ove godine izdvojilo čak 100 miliona dinara manje nego prethodnih godina. Ranije je, naime, za ovu namenu bilo određeno oko 600 miliona dinara, a ove godine biće izdvojeno 500 miliona.

35 komentara

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.