PROSVETNI SAVETNIK

Rad prosvetnog savetnika usko je vezan za nastavu.

Prosvestni savetnik kontroliše i procenjuje:

 • Kvalitet nastave;
 • Koliko nastavnici poznaju materiju koju predaju;
 • Kako nastavnici ispituju i ocenjuju;

Prosvetni savetnik, takođe, može da prisustvuje nastavi kako bi procenio kako nastavnik predaje i kako ocenjuje.

Prosvetni savetnik je ovlašćen da:

 • Prisustvuje nastavi, sednicama nastavničkog veća, saveta roditelja;
 • Razgovara sa osobama koje su tražile pomoć, kao i sa onima na koje se pritužbe odnose;
 • Da pregleda pisane zadatke, kontrolne vežbe, domaće zadatke, zapisnike sa sednica saveta roditelja i organa upravljanja škole…

Prosvetnom savetniku obraćate se kad mislite da je vaše dete oštećeno u vezi sa nekim segmentom nastave, bilo da mislite da određeni nastavnik ne ume da objasni ono što predaje, ili da je vaše dete oštetio pri ocenjivanju, da ne drži dopunsku i dodatnu nastavu …

KAKO SE OBRATITI PROSVETNOM SAVETNIKU

Najbolje je obratiti mu se pisanom prijavom, mada je to moguće uraditi i telefonom. Prosvetnog savetnika obavestite o problemu navodeći što je moguće više detalja kako bi lakše mogao da stekne sliku o problemu.

Prosvetni savetnik reagovaće samo ako, na osnovu onoga što zna, proceni da postoji sumnja da je rad nekog nastavnika nestručan i nepedagoški. Ako postupi po prijavi, prosvetni savetnik dužan je da vas obavesti o rezultatima nadzora.

Kontakti Školske uprave Beograd su:

011 / 3806 – 916

011 / 2402 – 190

011 / 2401 – 911

subeograd@mpn.gov.rs

Zahumska 14, Zvezdara.

4 komentara

  • RANAC portal
   Author

   Poštovani, odluku o ukoru nasavničkog veća donosi samo nastavničko veće, većinom glasova od ukupnog broja članova tog veća. Odluka se donosi na predlog komisije koja vodi vaspitno-disciplinski postupak. Komisiju rešenjem obrazuje direktor škole i to za svaki slučaj posebno. Dakle, jedna komisija vodi samo jedan postupak. U komisiji se nalaze razredni starešina učenika (koji je i predsednik komisije) i još dva člana nastavničkog veća. Komisija odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova.

 1. Marija

  Postovani, imamo decaka koji pohadja peti razred. Odlican je ucenik, sa svim peticama. Jedino iz engleskog od kako je krenuo u peti, samo cetvorke. Nekoliko godina unazad ide na privatne casove. Profesor koji ga poducava privatno, kaze da je on spreman za svaki cas. Nedavno je odgovarao, opet 4. Drug iz odeljenja nije znao za peticu, umesto cetvorka u dnevnik, dobio je minus u njenoj svesci. Zanima me kako da pristupimo ovom problemu. Daleko od toga da smatramo da nase dete mora da ima sve petice, ali vidimo po njemu, da je vrlo nezadovoljan i uplasen. Zahvaljujem se unapred.

 2. Danijela

  Postovani, Molim Vas da mi odgovorite da li osoba koja je bila uciteljica a zatim zavrsila kurseve engleskog jezika moze da predaje engleski jezik .Jedna takva osoba predaje engleski petom razredu i ako dete da odgovor koji je tacan ali nije po njenom sablonu ona ne priznaje odgovor.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.