PROSVETNA INSPEKCIJA

Prosvetna inspekcija nadzire rad škola i proverava da li je u njima sve u skladu sa propisima iz oblasti obrazovanja ili vaspitanja.

Inspekcijski nadzor može biti:

 • redovan (najmanje jednom godišnje),
 • vanredni (po prijavi) i
 • kontrolni.

Prosvetni inspektor KONTROLIŠE:

 • Da li škola ispunjava uslove za rad, odnosno da li ima propisani prostor, opremu i nastavna sredstva, kao i nastavnike, vaspitače i stručne saradnike zaposlene na neodređeno vreme;
 • Upis u škole – koji može i da poništi ukoliko je sproveden mimo zakona;
 • Zaštitu prava deteta i učenika, roditelja, odnosno staratelja i zaposlenih;
 • Poštovanje prava i obaveza zaposlenih, učenika i njihovih roditelja, odnosno staratelja;
 • Zaštitu dece i zaposlenih od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja, stranačkog organizovanja i delovanja u školi;
 • Ispunjenost uslova za završni ispit – maturu;
 • Izdavanje diploma na kraju školovanja.

Prosvetni inspektor NE KONTROLIŠE:

 • Kvalitet nastave isptivanja i ocenjivanja – to je posao prosvetnog savetnika.

 

PRIJAVE PROSVETNOJ INSPEKCIJI

 • Prijave se podnose opštinskoj ili gradskoj inspekciji na teritoriji opštine ili grada.
 • Najbolji način je prijavu poslati poštom ili je doneti lično u prosvetnu inspekciju.

Prosvetna inspekcija Beograda nalazi se na adresi Kraljice Marije 1/XVIII; Tel: 7157-091 i 7157-832

E-mail: obrazovanje@beograd.gov.rs

 

SADRŽAJ PRIJAVE:

 • O kojoj je školi reč;
 • U čemu je problem, opišite šta se dogodilo, što jednostavnije i preciznije;
 • Priložite dokaze, ako ih imate;
 • Navedite sve podatke za koje mislite da mogu da budu značajni;
 • Ostavite podatke na osnovu kojih će inspekcija moći da vas kontaktira

(za anonimne prijave i prijave telefonom, odnosno mejlom, inspekcija sama procenjuje da li će da reaguje. Ukoliko se prijava odnosi na slučaj nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja praksa inspekcije je da proveri svaku informaciju).

Inspekcija ima rok od dva meseca od dana podnošenja prijave da ispita navode iz nje i donese odgovarajuće zaključke i odluku.

Tokom postupka, škola je dužna da inspektoru omogući nesmetan rad i da mu pruži sve vrste pomoći koju on zatraži.

Prosvetni inspektor mora da vas, kao podnosioce prijave, pisanim putem obavesti šta je utvrdio, pod uslovom da ste ostavili vaš kontakt. Nema obavezu da vam dostavi  zapisnik o kontroli, niti rešenje, ukoliko je došlo do njega.

 

PRITUŽBE NA RAD INSPEKTORA

Ako niste zadovoljni ponašanjem opštinskog ili gradskog inspektora, možete da podnesete pritužbu republičkoj prosvetnoj inspekciji. Pritužbu na ponašanje republičkog inspektora podnosite ministru prosvete.

Pritužba se podnosi u pisаnoj formi. U njoj navedite:

Šta se, gde i kada desilo;

Ime i prezime inspektora

Osnovne podatke o sebi (ime, prezime, kontakt adresa i/ili telefon).

Republička inspekcija, odnosno ministar, moraju da odgovore u roku od 15 dana, ali samo ako ste u pritužbi napisali da zahtevate ili očekujete odgovor (neophodno navesti).

20 komentara

 1. Zelanti Magdalena

  Dobar dan.Ja sam majka deteta koj pohada 8 razred u Skoli Bezdan opstina Sombor,imam problem 8 godina ce kako radim u inostranstvu kao negovateljica 28 dana sam u Austriji pa 28 dana kuci dok nisam kuci dete je sa ocem mi nismo razvedeni zivimo u zajednickom domacinstvu i i pored nje imamo jos dve cerke koje su punoletne i kada nisam kuci isto brinu o njoj.Sada je u skoli problem da ona ostaje kuci sa njima i da ja nisam stalno sa njom ,zahtavaju od mene da ispunim neki papir koji ni ne postoji koji ce tek da mi razredna otstampa gdese je izjasnjavam kome ostavljam dete dok nisam kuci.Pored zivoga muza koji i inacr brine o njoj.Ako to ne uradim prete nam sa Socijalnom ustanovom! Molim vas objasnite mi sta se to ovde desava kakav je to novi zakon i dali on u opste postoji i dali je to stvarno tako jako sam nervozna ja idem da radim toje moje radno mesto gdr sam i prijavljana legalno.Pomozite hvala vam unapred!

 2. Dario

  Poštovani,
  Mene kao roditelja interesuje, da li u osnovnoj školi razredni starešina može biti nastavnik koji ne predaje deci iz tog razreda?
  Hvala

 3. Joki

  Zanima me da li deca imaju pravo osam godina da pohadjaju isti razred…iako je u toj skoli pravilo da se deca u petom razreda ponovo mesaju,pa ko u koji razred upadne?

 4. Maslačak

  Poštovani,
  Kako sprečiti nastavnicu hemije u OŠ Milan Rakić na Novom Beogradu da jedno predaje, a drugo traži od đaka? Kako je sprečiti da kinji decu da oni ne uče i ne znaju nešto što ona nikada nije ni predavala, a kamo li objasnila? Kome se obratiti što ne drži ni dodatnu, ni dopunsku nastavu i što prinudi roditelje da plaćaju privatne profesore?Takođe se cele školske godine nije pojavila ni na jednim jedinim otvorenim vratima. Dopisivala je samoinicijativno ocene, bez pismene ili usmene provere. Da li je to nečija briga u ovoj državi? Kome se obratiti što se ta deca ne spremaju nikako za kombinovani test koji ih čeka uskoro i što im ne pruža ni osnovno znanje, ali im namerno spušta ocene i kvari prosek?

  • RANAC portal
   Author

   Poštovana,
   Najbolje bi bilo da prvo o svemu tome obavetite direktora škole i prijavite slučaj. Direktor je dužan da prijavu razmotri i da po njoj reaguje u roku do 15 dana od datuma prijema. Ukoliko direktor ne preduzme ništa, imate pravo da se obratite prosvetnom savetniku u čijoj je nadležnosti kontrola kvaliteta nastave, odnosno koliko nastavnici poznaju materiju koju predaju i kako ispituju i ocenjuju. Najbolje je da se prosvetnom savetniku obratite pisanim putem, a kako to da uradite, kao i o tome šta sve prosvetni savetnik može da uradi, možete da pročitate na http://ranac.rs/prosvetni-savetnik-2/

 5. Suzana

  Dobar dan, majka sam dvoje skolaraca. Zanima me koliko moze odsustvotai uciteljica treceg razreda a da nije otvorila bolovanje i deca ispastaju.
  Da ne govorim da u drugom razredu nije bila pola skolske godine ,deca nisu vodjena na eskurziju zato sto ona ne moze. Kako resiti problem?????

  • RANAC portal
   Author

   Poštovana Suzana,
   Najbolje bi bilo da prvo o svemu tome obavestite direktora škole i prijavite slučaj. Direktor je dužan da prijavu razmotri i da po njoj reaguje u roku do 15 dana od datuma prijema. Ukoliko direktor ne preduzme ništa, imate pravo da se obratite prosvetnoj inspekciji u čijoj je nadležnosti kontrola obaveza zaposlenih i prava učenika. Prijavu inspekciji možete da podneste i nezavisno do toga da li ste slučaj prijavili direktoru. Najbolje je da se prosvetnom inspekciji obratite pisanim putem, mada možete i telefonom na 011/2401-911, lokal 260, ili na 011/2424-626. Više o prosvetnoj inspekciji pročitajte na http://ranac.rs/prosvetna-inspekcija/

 6. Ivana

  Postovani!
  Moje dete sad ide u 3. razred osnovne skole. Ima uciteljicu koja cesto vuce decu za ruku i nabija im glavu u sveske. Zatim cesto ume na jako ruzan nacin da im upucuje pogrdne reci koje ih degradiraju u smislu glup si debeo si hoces da ti kupimo nosu itd. O disciplini na casu da ne pricamo. Deca iskacu kroz prozor na sred casa gadjaju se temperama gumicama papirima sveskama. Decaci koji cesto stupaju u fizicki obracun. Kad dete zaboravi svesku knjigu ili olovku vredja dete i pravi dramu. Moje dete je dobilo jedinici iz kontrolnog i kad je pitao da li moze da popravi ona mu je rekla da ne moze. Direktorka ni jednom nije reagovala kao ni pedagog. Nasu decu prave ludima i salju nas kod psihologa. A o gradivu i ucenju da ne pricam. Dete mi stalno govori da mrzi skolu i da je skola glupa

 7. Jelena

  Postovani,

  zamolila bih Vas za odgovor ukoliko mozete da ga pronadjete za mene.
  Da li moze nastava solfedja za 3.raz. nize muzicke skole da se organizuje kao dvocas u istom danu sa pauzom od 10 min. izmedju casova?

  Hvala, pozdrav!

 8. Milica

  Kome se obratiti ukoliko se zakon ne poštuje na Fakultetu?
  I da li prijave koje nisu anonimne, ostaju anonimne za ustanovu protiv koje se podnosi prijava?

 9. Svetlana I lic

  Molim Vas da mi odgovorite da li je prijava SOS i prosvetnoj inspekciji krivicna prijava. Uputila sam i pismo direktoru gde zahtevam da urade nesto povodom vrsnjackog nasilja ( ja smatram da je to vrsnjacko nasilje). Oni su na roditeljskom sastanku gde su bila i deca prisutna vise puta tvrdili da sam ja podnela krivicnu prijavu protiv skole. Moram da napomenem da mi to inace nije bila namera.
  Unapred zahvalna na odgovoru. Svetlana

  • RANAC portal
   Author

   Poštovana Svetlana, prijava preko SOS telefona ili prosvetnoj inspekciji/savetniku ne bi trebalo da se tretira kao krivična prijava. Krivična prijava bi trebalo da se podnese tuzilaštvu, a u praksi se podnosi i policiji. Ovako, kada nasilje prijavite preko SOS telefona ili prosvetnoj inspekciji/savetniku, oni kojima ste prijavili bi trebalo da podnesu krivičnu prijavu, ako misle da ima krivičnog dela.

 10. Strahinja

  Postovani

  Dete pohadja osnovnu skolu Danilo Kis u naselju Stepa Stepanovic u Beogradu, 7. razred. Sa skolom bi bili vise nego zadovoljni da nije jednog problema. Verovali ili ne deca imaju problem sa tetkicama. Oni se ponasaju bahato prema deci na taj nacin sto kada ociste neki WC oni ga zakljucaju i desava se na kraju da u celoj skoli radi samo jedan. Moje dete je pre nekoliko dana istrcalo sa casa jer joj se povracalo a tetkica koja je na hodniku cistila nije joj dozvolila da udje u najblizi vec je morala da ide u drugi koji je dalji. Bilo je i slucajeva da tetkica fizicki sprecava dete da udje u WC, hvatanjem za ruku uz reci: “Gde ces jel vidis da sam cistila”, itd. Zelim da se ovo ispita pa me interesuje kome da se obratim? Hvala.

 11. Ivica

  Postovani, u OS Milan Rakic na Novom Beogradu u 5. razredu moje dete trenutno ima 34 casova nedeljno ukljucujuci i dodatne casove za koje nastavnici tvrde da su obavezni i ako ne dolazi imace ocenu manje. Da li je to normalno? U dva dana nedeljno ucenici tog razreda imaju po 8 casova. O domacim zadacima i obavezama da i ne govorim. Sad jos i radne subote, pa opstinsko takmicenje NEDELJOM!!! Sta ostaje toj deci od zivota? Ima li nekog u ovog drzavi ko razmislja o pravilnom razvoju ove dece. Da ne spominjem rance tezine od 5-8kg koje moraju da nose. Sto je previse, previse je! Mi roditelji smo vise puta prigovarali skoli, ali bez ikakog efekta.

 12. Nata

  Da li deca u trećem razredu mogu za diktat da dobiju preko 35 rečenica? Ne čita se više puta, radi se celog časa tako da nema vremena za ispravke. Do kraja druge strane u svesci A3 formata retko je videti i jednu tačnu reč jer im je koncentracija uništena dužinom diktata. Razgovarala sam sa pedagogom škole ali to je razbesnelo nastavnicu jezika pa je pretila svim razredima kojima predaje. OŠ ,,Sonja Marinković” Zemun

 13. Mila

  Poštovani,
  Ovim putem želim da Vam se obratim i dobijem Vaše stručno mišljenje vazano za sledeću situaciju. Naime, učeniku 8. razreda, je 29.05.2019.godine, iz predmeta istorija, zaključena ocena za drugo polugodište, vrlo dobar 4 na srednju ocenu 4,80 (što je vidno u e-dnevniku). Učenik je u prvom polugodištu imao zaključenu ocenu vrlo dobar 4 (srednja ocena 4,00).
  Nakon toga, istog dana izvedena je zaključna ocena za 8.razred-vrlo dobar 4. Učenik je 30.05. i 31.05. imao još 2 časa iz ovog predmeta i ocena mu nije ni saopštena ni obrazložena. Za zaključnu ocenu saznajemo nakon sednice koja je održana 30.05. i to uvidom u elektronski dnevnik tek 31.05 jer je tada bila vidna.
  Kao dugogodišnji prosvetni radnik, smatram da je prekršen i Pravilnik o ocenjivanju i Zakon o osnovama obrazovanja i vaspitanja, ali bih želela da mi pojasnite preciznije, koji članovi su prekršeni. Direktoru škole se, povodom ove situacije nismo obraćali zbog višegodišnjeg nepoverenja.
  Unapred hvala!
  Roditelj.

 14. Dragica

  Postovani, moje dete je ucenik 8.razreda osnovne skole. Kandidat je za ucenika generacije. Uredno i blagovremeno smo dostavili sve podatke i dokaze o rezultatima ucenika tokom skolovanja. Komisija je pregledala predloge za ucenika generacije i izbodovala. Na sajtu skole je bio objavljen pravilnik o izboru ucenika generacije. Bodovanje nije vrseno po tom pravilniku. Komisija za bodovanje je izbodovala ucenike po nekom drugom pravilniku koji je na sajtu skole objavljen tek nekoliko dana kasnije. Utvrdjeno je da moje dete ima najveci broj bodova. Nastavnicko vece je nakon toga odlucivalo i donelo odluku da je moje dete Ucenik generacije. Skola ima tradiciju da se dodela Vukovih diploma i priznanja ucenika generacije vrsi javno pred svim ucenicima i roditeljima na dan proslave male mature. Roditelji su pizvani od strane direktora davprisustvuju proglasenju najuspesnijih ucenika. Na dan proslave male mature otisli u skolu da dete primi Vukovu diplomu i priznanja Ucenika generacije. Direktor skole je pidelio Vukova priznanja ucenicima i priznanje Sportisti generacije. Kada je trebalo da se dodeli priznanje Ucenika generacije za koje je napominjem odlukom Nastavnickog veca izabrano moje dete, direktorka je javno saopstila da se svake godine na proslavi mature proglasava Ucenik generacije ali da ove godine to nece moci da se uradi bez ikakvog obrazlozenja razloga. Rekla je da ce se narednih dana izabrati ucenik genaracije i da se izbor vrsi izmedju mog deteta i deteta koje je bilo drugo po broju bodova. Moje dete je time povredjeno i javno ponizeno pred ucenicima, roditeljima i nastavnicima jer su svi znali da je odlukom Nastavnickog veca ona izabrana, i otislo uznemireno i u suzama na proslavu maturske veceri. Molim Vas da mi pomognete, da li je Direktor bio duzan da sprovede odluku NV i uruci priznanje Uceniku generacije? Da li smo moje dete ili ja kao roditelj trebalo da budemo obavesteni o tome da se nece dodeliti priznanje i da se ne igra emocijama deteta? koja su moja prava kao roditelja da zastitim svoje dete u ovom slucaju?

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.