PRIJAVA KRŠENJA PRAVA

Prijavu je moguće podneti:

 • Direktoru škole;
 • Prosvetnoj inspekciji;
 • Ministarstvu prosvete.

Prijava direktoru škole

Rok za podnošenje prijave je 15 dana od dana kada se slučaj dogodio.

Direktor je dužan da prijavu razmotri i da po njoj reaguje u roku do 15 dana od datuma prijema.

Prijava prosvetnoj inspekciji

Podnosi se ako direktor ne postupi po prethodnoj prijavi, ili ako niste zadovoljni njegovom odlukom.

Prijavu inspekciji možete da podneste i nezavisno do toga da li ste slučaj prijavili direktoru.

Prijava Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

Ako ništa od prethodno navedenog ne uspe, pod određenim uslovima, možete zahtevom za zaštitu prava učenika da pokretene poseban postupak pred Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Rok za podnošenje ovog zahteva je osam dana od dana kada ste saznali da su povređena vaša i prava vašeg deteta.

To je, dakle, osam dana od dana kada direktor saopšti šta je preduzeo povodom vaše prijave.

Ukoliko Ministarstvo oceni da je vaš zahtev osnovan, dužan je da u roku od osam dana od dana prijema zahteva upozori školu i odredi joj primeren rok za otklanjanje povrede zakona. Ako škola ne postupi po upozorenju, odluku o vašem zahtevu doneće Ministarstvo.

11 komentara

 1. Olivera

  Interesujeme kako je moguce da pola razreda ima jedinice iz matematike kod nastavnice u o.s “pavle savic”a deca idu na privatne casove radi se o sestom razredu

 2. nenad

  Imam informaciju da 9.11.2017. u O.S.Zarko Zrenjanin Veliko Laole opstina Petrovac.Mesna zajednica povodom otvaranja seoskog puta organizuje proslavu sa dosta zvanica u prostorijama skolske kuhinje u skoli.Kao roditelj pitam da li je to normalno da se odrzava tamo gde nasi malisani obeduju i da li je za ovo nadlezna neka inspekcija da spreci da do ovoga ne dodje?

 3. Vesna Vojnov

  Postovani,da li je normalno da dete na casu fixickog vaspitanja zadobije tezak prelom ruke obe kosti podlaktice koji se zavrsio operacijom I da Nastavnik fizickom ne oseca odgovornost za svoju bahatost I zanemarivanje dece?U pitanju je Skola Sava Zebeljan u Crepaji.Sta nam je ciniti?

 4. Sandra Matekovic Savic

  Poštovani, da li je u redu da direktor osnovne škole detetu koje je u alkoholisanom stanju došlo na proslavu male mature ne ukaže pomoć, nego ga prvo otera kući, pa tek onda zove roditelje? Svog sina sam tražila punih sat vremena kako leži u parku.

  • RANAC portal
   Author

   Poštovana, potez direktora svakako nije u redu. Trebalo je da prvo ukaže pomoć detetu, a istovremeno i da obavesti roditelje. A pitanje za roditelje, dakle za Vas je, kako je moguće da dete na proslavu male mature uopšte dođe u alkoholisanom stanju?

 5. Snezana

  Poštovani, da li je moguće da dete zadobije više poderotina od udarca drugog deteta na času fizičkog, i da niko ne bude odgovoran iz razloga što nije uplaćivano dobrovoljno osiguranje? Škola “Stevan Čolović”, Arilje.

 6. Jelena

  Da li je moguce da nastavnik na kontrolnom iz srpskog da pitanje iz oblasti koje jos uvek nije predavao? Sta raditi sa nastavnicima koji odmah napadaju i deru se ukoliko roditelj nesto pita? Taj isti nastavnik vise nije drzao nastavu nego sto jeste. Deca stalno gube casove. U mom slucaju dete je jako dobar djak koje je doslo iz druge skole.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.