Vuk Radović mladi fizičar

NAJBOLJI MLADI FIZIČAR I MOMAK ZA PRIMER: OD STIPENDIJE JE KUPIO TELESKOP I POKLONIO GA BUDUĆIM GENERACIJAMA

Prvu medalju, i to papirnu, Vuk je dobio kao šestogodišnjak, u kvizu znanja, u vrtiću. Kao dečak osvajao je i medalje iz fudbala i šaha, ali prva, kako kaže, ozbiljnija nagrada stigla je na Republičkom takmičenju iz fizike, u osmom razredu.

Od tada do danas, mladi Vuk Radović (20) iz Beograda u svojoj izuzetnoj biografiji navodi 24 medalje i nagrade na domaćim i inostranim takmičenjima i olimpijadama iz fizike, astronomije, astrofizike. A najnovija – Youth heroes (Mladi heroji) stigla je nedavno od Exit fondacije i Naftne industrije Srbije, kada mu je pripalo prvo mesto u kategoriji Obrazovanje i nauka – srednjoškolci i studenti osnovnih studija i, između ostalog, novčani iznos od 100.000 dinara.Vuk Radović mladi fizičar

Od Beograda do Oksforda

On je student prve godine Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a trenutno je u Velikoj Britaniji, na Oksfordu, gde provodi šest meseci godišnje na četvorogodišnjem programu osnovnih i master studija fizike.

U svojoj Priči sa dušom otkriva da je imao plan da napravi policu na koju bi stavio sva priznanja, međutim, dok se to ne desi sve medalje i pehari stoje na jednoj komodi u dnevnoj sobi porodičnog stana.

– Bio sam veoma iznenađen i zbunjen kada mi je javljeno da dobijam nagradu Youth heroes. Nisam joj se preterano nadao upravo zbog širokog starosnog opsega učesnika – iskren je Vuk.Vuk Radović mladi fizičar

Pitam ga kako izgleda njegov život u Engleskoj?

– Trenutno je u toku poslednja trećina prve godine studija na čijem kraju su ispiti iz svih predmeta. Zbog toga poslednjih dana uglavnom obnavljam gradivo. Tokom godine, pored redovnih obaveza kao što su predavanja i vežbe, često prisustvujem i popularnim predavanjima kao i prezentacijama najvećih tehnoloških kompanija. U slobodno vreme obično čitam, trčim i viđam se sa ostalim učenicima iz Srbije – kaže Vuk koji kao mlađi saradnik na seminaru fizike pomaže svojim kolegama u Istraživačkoj stanici Petnica.Vuk Radović mladi fizičar

– Moj rad koji bi trebalo da bude objavljen ove godine u narednom izdanju petničke sveske je ,,Kvantni haos u faznim prelazima“. Tokom prethodne godine, radio sam ga sa mentorom dr Đorđem Radičevićem koji trenutno radi na jednom od najprestižnijih instituta za teorijsku fiziku na svetu, Perimeter u Kanadi. U Petnici sam bio polaznik sve četiri godine tokom srednje škole, a na kraju trećeg razreda prvi put sam učestvovao u programu Letnje naučne škole kao mlađi saradnik – priča Vuk.

Vuk Radović mladi fizičar

Vuku je prva čestitala i priznanje Youth heroes uručila Snežana Lakićević, savetnica zamenika generalnog direktora i direktora Funkcije za spoljne veze, odnose sa državnim organima i PR Naftne Industrije Srbije

Stipendije

Već od druge godine srednje škole ovaj talentovani momak prima stipendiju Ministarstva prosvete, a tri puta je dobio nagradu fonda Dositeja i Ministarstva sporta. U ovoj Priči sa dušom pominje i SANU u kojoj se svake godine organizuje prijem i dodeljuju nagrade osvajačima medalja na olimpijadama, kao i fondaciju Evro za znanje čiji je bio stipendista i Fond za mlade talente grada Beograda od kojeg je dobio sredstva u poslednjoj godini srednje škole.

– Na predlog predsednice Nacionalnog astronomskog olimpijskog komiteta dr Sonje Vidojević, prijavio sam se na konkurs Fonda za mlade talente grada Beograda. Dobio sam sredstva da kupim teleskop koji sam koristio za pripreme za takmičenje iz astronomije. Nakon završetka škole i takmičarske karijere teleskop sam ustupio Društvu astronoma Srbije kako bi služio za pripremu budućih takmičara. Našim učenicima kao i meni je na međunarodnim olimpijadama najveći problem praktični deo koji se tiče rada sa teleskopom, upravo zbog nedostatka opreme u Srbiji, te se nadam da sam na ovaj način uspeo bar malo da doprinesem napretku po tom pitanju – iskren je.

Vuk Radović mladi fizičar

Deo grupe nagrađenih mladih heroja za 2017. godinu

Vuk je fizičar, astronom…

Za fiziku i i astronomiju počeo je da se interesuje pred kraj osnovne škole. Veruje da je u početku to bio takmičarski duh koji poseduje, a da je kasnije, kad se upoznao sa onim što pruža moderna fizika, shvatio da time želi da se bavi.

– Najveću podršku imam od apsolutno svih, od porodice i prijatelja do profesora. Ipak, najviše bih izdvojio uticaj starijih drugova iz Matematičke gimnazije koji su prolazili kroz ono što i ja i čiji su mi saveti najviše značili – rekao je Vuk za Priče sa dušom koji, pored brojnih obaveza, stiže i da razgovara sa mladim takmičarima i da sa njima radi u pripremi na daljinu.

O ovom izvanrednom studentu i njegovim drugovima pisao sam i 2015. godine, a taj tekst pronađite OVDE.

Tekst: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com
Fotografije: Nenad Blagojević www.pricesadusom.com, privatna arhiva

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.