besplatnih udžbenika

BESPLATNIH UDŽBENIKA JOŠ NEMA, RODITELJI BESNI

Besplatnih udžbenika za mnoge đake još nema, iako je školska godina uveliko počela. Ministarstvo prosvete, koje je obećavalo da će besplatnih udžbenika biti do početka godine, ne daje obrazloženje za kašnjenje. Roditelji su besni, a pojedini poručuju Ministarstvu da ne obećava ono što ne može da ispuni.

Na nekoliko upita koja je Ranac.rs poslao Ministarstvu, nismo dobili odgovor. Odgovor na pitanje kada će biti besplatanih udžbenike nemaju ni u školama.

U nekim školama od besplatnih udžbenika đaci su matematiku i svet oko nas, ali ne i srpski jezik.

Sve to, a naročito neispunjeno obećanje, navelo je jednog roditelja da se, preko portala Ranac.rs obrati Ministarstvu.

Pismo prenosimo u celosti.

„Poštovana gospodo iz Ministarstva prosvete,

Besplatni udžbenici su prošle godine stigli u oktobru mesecu. Do tada je moje dete dobijalo ’minuse’ i umalo nije dobilo i jedinicu iz razloga što su određeni nastavnici tražili da dete poseduje knjigu na času, iako isporuka istih nije zavisila od nas već od Vas! Uz to dete je bilo javno prozivano ’zašto nije obezbedilo knjige’ i njih (pojedine nastavnike) ne interesuje ko je kriv.

Evo i ove godine ista priča… Školu sam zvao nekoliko puta – direktorku lično (zbog prošlogodišnjeg iskustva) ali sam dobio odgovor kao što su moji prethodnici već iskomentarisali.

Pa vas sada javno pitam: da li ste vi sposobni da u roku, koji ste sami sebi odredili, i nas uveravali ispoštujete ili ne?

Ukoliko jeste – ISPOŠTUJTE.

Ukoliko niste – NEMOJTE OBEĆAVATI više ništa.

Da li će neko snositi odgovornost, biti kažnjen ili slično za propuste u radu koji se ponavljaju iz godine u godinu? Ne možete reći ’niko nije kriv’, ’javne nabavke’ ili tome slično. Ako je malo vremena za sprovođenje JN, a vi krenite odmah sada za iduću godinu…

Toliko od mene.“

6 komentara

 1. Olja

  Nije u redu da se Ministarstvo proziva tako javno, jer su kod nas besplatni udzbenici stigli i podeljeni ucenicima!
  Treba videti gde je nastao problem!

  • RANAC portal
   Author

   Poštovana Olja, obećanje da će udžbenici stići na vreme došlo je iz Ministatstva. Samim tim, oni su legitimna adresa za “prozivanje” i to naročito JAVNO, jer je njihov posao po definicijai JAVAN. Zato je i njihov posao da odgovore na ppitanje koje im JAVNOST preko MEDIJA postavlja. Dakle, da preciziramo, nije reč ni o kakvom “proizvanju” već o postavljanju pitanja zbog čega obećanje nije ispunjeno. Srdačan pozdrav.

  • Nada

   Jeste stigli kod Vas,kod nas u Sapcu nisu.Eto bas iz tog razloga imamo prava…A oni bar da kazu da nece slati,pa da kupujemo…deca ne mogu bez knjiga,pogotovo ne u 1 razred Olja

 2. Tanja

  Poštovani, moje dete je dobilo od besplatnih udžbenika sve sem stranog jezika(engleski), u pitanju je drugi razred Os. Interesuje me zašto mi u školi ponavljaju da se strani jezik kupuje ako je Ministarstvo prosvete navelo da i obavezni strani jezik ulazi u grupu besplatnih udžbenika. Hvala unapred.

 3. Sinisa

  Subotica – OS “10.Oktobar” ..17.septembar…Besplatnih udzbenika za 3.dete i dalje nema..Kada ce biti,niko ne zna…

 4. Dragana

  NOVI SAD-PETEFI SANDOR …dete mi je u sestom razredu, jos uvek niko ne zna da kaze kada ce stici udzbenici….a sledeece nedelje vec pocinju odgovaranja i kontrolni….sve je katastrofa, namam reci

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.