kupovina udžbenika

EVO KAKO DOKAZUJETE DA VAŠE DETE IMA PRAVO NA BESPLATNE UDŽBENIKE

Rok za prijavljivanje za dodelu besplatnih udžbenika za narednu školsku godinu u osnovnim školama ističe 15. aprila, a škole potom imaju rok do 25. aprila da podatke unesu u informacioni sistem “Dositej”.

Besplatne udžbenike dobiće svi osnovci iz materijalno ugroženih porodica (primaoci novčane socijalne pomoći), đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu (IOP), kao i treće ili svako naredno rođeno dete koje je u sistemu školovanja.

Da bi dokazali da ispunjavate uslove da vaše dete dobije besplatne udžbenike, neophodno je da školi dostavite sledeću dokumentaciju:

 • za učenike iz materijalno ugroženih porodica – rešenje nadležnog centra za socijalni rad kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje socijalne novčane pomoći;
 • za treće i svako naredno dete – potvrda obrazovne ustanove o svojstvu učenika, odnosno studenta; To je dokument kojim se potvrđuje da prvo i drugo dete pohađaju osnovnu školu, srednju školu ili fakultet i dobijate ga u školi, odnosno na fakultetu koji vaše dete pohađa;
 • za decu koja se školuju po IOP-u dokumentacija nije potrebna jer škola poseduje podatke o tim učenicima.

Ako učenik ostvaruje pravo po više osnova, udžbenike dobija po osnovu jednog kriterijuma, navode u Ministarstvu.

Učenici od prvog do četvrtog razreda dobiće besplatne udžbenike za:

 • matematiku,
 • srpski/maternji jezik,
 • svet oko nas,
 • prirodu i društvo i
 • strani jezika.

Đaci od petog do osmog razreda dobiće udžbenike za:

 • matematiku,
 • srpski/maternji jezik,
 • prvi strani jezik,
 • geografiju,
 • istoriju,
 • hemiju,
 • iziku i
 • biologiju.

28 komentara

 1. Nedeljkovic Dejan

  Saznao sam pre par dana da imam pravo na besplatne udžbenike za treće dete. Ostalo dvoje dece su takodje učenici, tako da ispunjavam uslove. Kako je istekao rok za prijavu postoji li kakva mogućnost da ipak dobijem knjige za prvačica. Hvala na razumevanju.

  • RANAC portal
   Author

   Poštovani Dejane, najbolje bi bilo da se raspitate u školi u koju će krenuti Vaš prvak. Svaka škola bi trebalo da ima i određen broj kompleta knjiga koje bi bi deca mogle da pozajme, pa da ih na kraju školske godine vrate. Ako baš ne postoji mogućnost da sada dobijete besplatne udžbenike. A za sledeću godinu, neojte da zakasnite, jer rok za prijavu za besplatne udžbenike obično ističe u martu. Sve najboolje Vam želimo.

 2. Roditelj jk

  Prva dva deteta su završila školu. Treće ide u srednju, a blizanci (4,5) idu u 7. razred. Rekli su im da imaju pravo na jedne bezplatne knjige. Meďutim sad kad je počela nastava, rekli su nam da nemaju pravo na besplatne udžbenike, da ih nije kompjuter prepoznao. Molim vas da li je to istina?

 3. Sladjana

  Dobar dan, moje trece dete je krenulo u skolu. Imamo pravo na besplatne udzbenike, ali zbog cega nismo dobili likovno i muzicko. Hvala unapred.

  • RANAC portal
   Author

   Poštovana Slađana, prema odluci Vlade Srbije u nižim razredima osnovne škole đaci dobijaju komplete za srpski, matematiku, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik. Likovno i muzičko, dakle, nisu bili u planu za besplatne udžbenike. O tome je verovatno trebalo da vas informišu u školi.
   U starijim razredima učenici dobijaju komplete za srpski, matematiku, prvi strani jezik, istoriju, geografiju, biologiju, fiziku i hemiju.
   Hvala što nas pratite i srećan polazak vašem detetu u školu.

 4. Jelena

  Postovani, moje trece dete je danas dobilo besplatne udzbenike za treci razred Osnovne skole. Medjutim nismo dobili udzbenik iz engleskog jezika. U skoli kazu da nam ne sleduje zato sto je strani izdavac u pitanju (Pearson). Hvala unapred.

  • RANAC portal
   Author

   Poštovana Jelena, prema odluci Vlade Srbije u nižim razredima osnovne škole đaci dobijaju komplete za srpski, matematiku, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet. Proverićemo o čemu je reč. Hvala što nas pratite.

 5. Daniel Koen

  Poštovani , treće dete mi kreće u predškolsko i javili su mi da nema pravo na besplatne udžbenike . Kako tu stoje stvari po pitanju stava ili odluke Ministarstva prosvete ?.

  • RANAC portal
   Author

   Poštovani Daniele, Odluka Vlade Srbije o besplatnim udžbenicima, odnosi se, nažalost, samo na đake osnovnih škola, a ne i na knjige koja deca koriste u predškolskom. Formalno, takođe, predškolske ustanove spadaju u neposrednu nadležnost lokalne samouprave, dakle lokalnog sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, a ne Ministarstva prosvete.

 6. Jelena

  Sin mi polazi u školu u septembru, primamo socijalnu pomoć. Gde da se obratimo za besplatne udžbenike i kojih sve predmeta ima u školi, da znam i šta da dokupimo, a na koje imamo pravo.

  • RANAC portal
   Author

   Poštovana Jelena, za besplatne udžbenike prijavljujete se u školi koju će dete da pohađa. Ako ste primaoci socijalne pomoći, školi treba da dostavite rešenje nadležnog centra za socijalni rad kojim se utvrđuje pravo na ostvarivanje socijalne novčane pomoći. Vlada Srbije do 1. marta treba da donese odluku o besplatnim udžbenicima, mada je ta odluka prethodnih godina donošena ikasnije. U principu, učenici od prvog do četvrtog razreda prethodnih godina dobijali su besplatne udžbenike za matematiku, srpski jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezika. Sve dodatne informcije daće vam u školi. Srećno!

 7. Gordana

  A đaci sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji osnovnoškolsko obrazovanje pohađaju po redovnom programu nastave?
  Za njih nema?
  Ili mozda nisam dobro razumela!

 8. Marina

  Suprug ima dvoje dece iz prethodnog braka Koji se skoluju a trece dete sada krece u prvi razred, da li on ima pravo na besplatne knjige ili se samo racunaju deca u nasem braku?

 9. Nemanja

  Danas sam saznao da moj brat ne moze dobiti besplatne udzbenike iako je trece dete zato sto ja ne idem u skolu u Srbiji, vec u Republici Srpskoj. On je sada prvi razred i za prvi razred je moglo ali kazu da od sledece godine nece moci. Molim vas odgovorite.

  • RANAC portal
   Author

   Poštovani Nemanja, na žalost takav je propis da sva deca moraju da budu redovni đaci u obrazovnom sistemu republike Srbije, kako bi treće i svako drugo dete imalo pravo na besplatne udžbenike.

 10. Gordana Lisanin

  Dobar dan. Zanima me da li deca koja primaju deciji dodatak imaju prava na besplatne udzbenike. Hvala unapred na odgovoru.

  • RANAC portal
   Author

   Poštovana Gordana, nažalost deca koja primaju dečji dodatak nemaju pravo na besplatne udžbenike. To pravo imaju deca roditelja koji su korisnici socijalne pomoći.

 11. Оливера

  Јуче сам приликом уписа детета у први разред (у питању је треће дете а прва два су редовни ученици основне и средње школе) обавештена да немамо право на бесплатне уџбенике зато што је рок за пријаву истекао 15. марта о чему ни на који начин нисмо били обавештени. Како је могуће да пријава за бесплатне уџбенике буде завршена петнаест дана пре него што је уопште почео упис у први разред и на који начин можемо да остваримо право на уџбенике које нам је ускраћено.

  • RANAC portal
   Author

   Poštovana Olivera, rok do 15. marta svakako je važio za one koji nisu sada upisivali decu u 1. razred. Nažalost, ovakve situacije dešavale su se i prethodnih godina. Ukratko, vaše dete ima pravo na besplatne udžebenike. Šta je o ovakvim slučajevima izjavila pomoćnica ministra prosvete Vesna Nededljković avgusta prošle godine, pročitajte ovde: http://ranac.rs/besplatne-knjige-ima-resenja-ako-kasnite/
   Škola je bila dužna da ukalkuliše i procenu broja budućih prvaka koji bi imali pravo na besplatne udžbenike. O svemu bi trebalo da se raspitate i kod direktora škol. Pozdrav i srećno!

 12. Srdjan Parezanovic

  Postovani, mene konkreto interesuje da ki smo duzni da vratimo besplatne udzbenike na kraju skolske godine? Logicno bi bilo da NE, jer se iz tih udzbenika deca trebaju pripremati za kvalifikacioni ispit po zavrsenom osmom razredu

 13. Jelena

  Dobar dan htela sam da pitam imam troje dece i najmlađa je krenula u predškolsku ustanovu dali ima pravo na besplatne udžbenike kao treće dete i kakva još prava ima molim odgovor unapred hvala

  • RANAC portal
   Author

   Poštovana Jelena, predškoslke ustanove su u nadležnosti opština (gradova), pa samim tim situacija nije ista na nivou cele Srbije. Najbolje je da se obratite direktno predškolskoj ustanovi u koju vaše dete ide. Hvala što nas pratite i srdačan pozdrav.

 14. Sonja

  Zanima me dal trece dete ima pravo na besplatnu uzinu? Sad je krenula u vrtic i rekli su da taj zakon vise nevazi i da svi placaju uzinu. Hvala unapred

 15. Violet

  Postovanje, interesuje me kada ce deca dobiti knjig, za ovu skolsku godinu koja je uveliko zapocela 2019/2020god. Od uciteljice do direktora niiko nije upucen kada ce stici. Molim za odgovor. Unapred zahvalna.

 16. Gordana

  Interesuje me da li je produzen rok za prijavu ,za besplatne knjige, s obzirom da skole nisu radile, a i nemaju nikakve informacije. I da li se zna do kad je rok , ako je produzen?

 17. Tanja Krunic

  Postovani,
  Da li imate neke informacije o datumu i nacinu prijave za besplatne udzbenike za trece dete za skolsku 2020/21?
  Unapred zahvaljujem.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Polja označena sa * su obavezna.